FACILOR - Onnistu järjestelmähankinnassa
  • Etusivu
  • Palvelut
  • Kokemuksia
  • Artikkelit
  • Meistä
  • Yhteys

Ajankohtaisia kirjoituksia järjestelmäkentän keskeltä 

ESPD-lomake - pikaohje lomakkeen käyttöön

5/4/2017

 
Picture
Mikä ihmeen ESPD-lomake?

ESPD-lomake, eli yhteinen eurooppalainen hankinta-asiakirja, on aiheuttanut kovasti hämmennystä sekä hankintayksiköiden että tarjoajien keskuudessa. Mikä tämä dokumentti oikein on? Milloin ESPD-lomake pitää täyttää? Kuinka se laaditaan? Miten se täytetään? Missä se täytetään? Sehän on vain jotain outoa koodia ja näyttää ihan heprealta? (Itse asiassa se on xml-koodia).

Olen hämmästynyt siitä, että esim. Hilman ohjeistus (sehän löytyy täältä) on hyvin sekava ja siinä ei ole annettu yksinkertaisesti tiivistettyä ohjetta, mistä on kysymys. Tämän vuoksi kirjoitin tämän artikkelin ja toivon, että siitä on hyötyä sinulle!
Mikä ihmeen ESPD-lomake? Miten se täytetään? Missä se täytetään?
ESPD-lomakehan tuli uuden EU-hankintadirektiivin kylkiäisenä keväällä 2016 meidän kaikkien iloksi ja koskee EU-kynnysarvon ylittäviä hankintoja. Kansallisissa- ja pienhankinnoissa ESPD-lomaketta ei siis käytetä. Ns. EU-hankinnoissa sitä on sen sijaan pakko käyttää.

Lomakkeen tarkoituksena on helpottaa tarjoajien/ehdokkaiden työtä tarjousten/osallistumishakemusten jättämisen yhteydessä siten, että lomakkeen täyttämällä ja vakuuttamalla siinä kysytyt asiat, ei tarjoukseen tarvitse liittää kaikenlaisia selvityksiä, todistuksia ym. erikseen. Nämä todistukset pyydetään tarvittaessa sitten vain valitulta toimittajalta/toimittajilta.

Toisekseen, lomake vakioi tarjoajille asetettavia soveltuvuusvaatimuksia (niiden sanamuotoja ja sisältöjä), joten tarjoajien ei tarvitse käydä suurennuslasin kanssa jokaisen tarjouspyynnön soveltuvuusvaatimuksia, minkälaisia kommervenkkejä sinne on keksitty. Lomakkeeseen tosin hankintayksikkö valitsee osan asioista tarpeen mukaan, joten jokaisessa hankinnassa on käytännössä täytettävä lomake uudestaan. Erityisen hyödyllinen lomake on sellaisille tarjoajille, jotka osallistuvat tarjouskilpailuihin useissa EU-maissa.

Hankintayksikköä ESPD-lomake helpottaa mm. standardoimalla tarjoajille asetettavia soveltuvuusvaatimuksia ja huolehtimalla hankintalain pakollisten poissulkemisperusteiden mukaan otosta hankintaan.
ESPD-lomake standardoi asioita ja lähtökohtaisesti helpottaa sekä tarjoajan että hankintayksikön työtä!
No niin, asiakirja on siis todettu hyödylliseksi, mutta edelleen hämmästelen sitä, kuinka vaikeaksi asia on saatu näyttämään käytännössä. Kun ensimmäiset tarjouspyynnöt ESPD-lomakkeen kera julkaistiin, hankintayksiköt eivät ohjeistaneet millään tavoin tarjoajia ESPD-lomakkeen käytössä. Tarjouspyynnön liitteenä oli xml-muotoinen lomake, joka pyydettiin täyttämään ja lähettämään (mihin? miten?). Siinä sitten kaivinkoneurakoitsija miettii, millä hampailla se lomake pitää avata ja täyttää!

Lisäksi, kun menee ESPD-lomakkeen käyttöä varten toteutettuun Täyttö- ja jälleenkäyttöpalveluun, on palvelun ohjeistus vähintäänkin erikoista ja termit sellaisia, että moneen kertaan saa miettiä, mitä asia tarkoittaa, mihin pitää laittaa ruksi ja mihin ei. Lisäksi tällä hetkellä vaikka kieleksi valitsee "suomi", on osa lomakkeen kohdista englanninkielisiä. Ilmeisesti jossain uudistetussa versiossa on unohdettu kääntää uudet/muutetut kohdat.
Kaivinkoneurakoitsija miettii, millä hampailla ESPD-lomake pitää avata ja täyttää!
Ei siis ihme, että ESPD-lomaketta on hämmästelty ja ihmetelty, miksi sellainen piti luoda. No, miten asiaan saataisiin selvyyttä? Katsotaanpa.

Avainasemassa on ESPD-lomakkeen käsittelyä varten luotu Täyttö- ja jälleenkäyttöpalvelu, jossa hankintayksiköt muodostavat lomakkeen, tarjoajat täyttävät sen ja hankintayksiköt sitten tarkastelevat täytettyjä lomakkeita.

Tässä lyhyesti kuvattuna, kuinka ESPD-lomake muodostetaan ja miten sitä käytetään:

  1. Hankintayksikkö muodostaa ESPD-lomakkeen Täyttö- ja jälleenkäyttöpalvelussa
    1. Määrittelee perustiedot hankintayksiköstä ja hankinnasta
    2. Valitsee halutut kohdat (=soveltuvuusvaatimukset) lomakkeeseen (osa asioista on pakollisena mukana eikä niitä voi poistaa)
    3. Tallentaa lomakkeen (palvelusta "omalle tietokoneelle" muiden tarjouspyyntödokumenttien oheen, xml-muotoisena dokumenttina)
  2. Hankintayksikkö julkaisee tarjouspyynnön ja liittää muodostamansa ESPD-lomakkeen liitteeksi (xml-muodossa, eli sitä koodia!)
  3. Tarjoaja tallentaa tarjouspyynnön liitteenä olevan ESPD-lomakkeen omalle koneelle (xml-muodossa edelleen, eikä tätä ole tarkoituskaan avata omalla koneella)
  4. Tarjoaja täyttää ESPD-lomakkeen Täyttö- ja jälleenkäyttöpalvelussa
    1. Lataa tarjouspyynnön liitteenä olevan ESPD-lomakkeen palveluun
    2. Täyttää selväkielisellä käyttöliittymällä ESPD-lomakkeen
    3. Tallentaa lomakkeen / vastaukset (palvelusta omalle tietokoneelle) ja liittää ESPD-lomakkeen tarjouksen liitteeksi
  5. Hankintayksikkö tarkastelee tarjoajien tarjouksen liitteeksi jättämiä ESPD-lomakkeita Täyttö- ja jälleenkäyttöpalvelussa = tarkistaa soveltuvuusvaatimusten täyttymisen
  6. Hankintayksikkö tekee hankintapäätöksen ja pyytää valittua toimittajaa toimittamaan asiakirjat, joilla voidaan todentaa vaatimusten täyttyminen

Näin ESPD-lomake on siis muodostettu (hankintayksikkö), täytetty (tarjoaja) ja tarkastettu (hankintayksikkö).
Hankintayksikkö muodostaa, Tarjoaja täyttää ja Hankintayksikkö tarkastelee ESPD-lomaketta Täyttö- ja jälleenkäyttöpalvelussa
Mitä muuta pitäisi tietää ESPD-lomakkeesta?

Toivottavasti edellinen kappale avasi lyhykäisyydessään, kuinka ESPD-lomake kulkee hankinnassa ja miten sitä käytetään. Hankintayksiköt joutuvat vielä pohtimaan, minkälaisia kohtia lomakkeeseen pitäisi raksittaa ja miten tarkentavat vaatimukset kuvataan. Nythän ESPD-lomakkeeseen ei voi kirjata esim. liikevaihtovaatimusta, vaan siellä on ainoastaan kohta, jossa tarjoaja vakuuttaa, että täyttää asetetut vaatimukset.

Tarjouspyyntöön pitää siis edelleen kuvata ainakin osa soveltuvuusvaatimuksista, mutta lähtökohtaisesti näihin vastaaminen tapahtuu ESPD-lomakkeen kautta.

Tässä asia yksinkertaistettuna. Mikäli asia jäi edelleen mietityttämään, ole yhteydessä, niin autan mielelläni!

Comments are closed.

    Arkisto

    February 2021
    January 2020
    December 2018
    February 2018
    January 2018
    May 2017
    April 2016
    March 2016
    December 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015

    Kategoria

    All
    Digitalisaatio
    ESPD-lomake
    GDPR
    Hankinta
    Hankintalaki
    Henkilötiedot
    Hris
    Hrit
    HR-järjestelmä
    Hr-järjestelmä
    IT2015
    IT Hankinnat
    IT-hankinnat
    Järjestelmähankinta
    JIT2015
    Julkiset Hankinnat
    Käyttöönottoprojekti
    Markkinavuoropuhelu
    Pilvipalvelu
    Sopimus
    Sopimusehdot
    Soveltuvuusvaatimukset
    Tarjouspyyntö
    Tietosuoja
    Tietosuoja Asetus
    Tietosuoja-asetus

      Tilaa artikkelit

    Tilaa

Palvelut

Hankinnan konsultointi
Koulutukset:
  • Hankintavalmennus
  • Tietosuojakoulutus
Sparraus:
  • Rekrytointijärjestelmän valinta

Kokemuksia

​Artikkelit

​Meistä

​Yhteys

"Facilorin tuottama palvelu oli erittäin osaavaa, heillä on hyvä ymmärrys julkisten hankintojen toteuttamisesta ja todella vahva substanssi erityisesti HR-järjestelmien osalta."

Antti Nummiranta - Seure Henkilöstöpalvelut Oy

Tutustu tietosuojakäytäntöömme: https://www.facilor.fi/tietosuojaseloste.html

© COPYRIGHT FACILOR OY 2020
  • Etusivu
  • Palvelut
  • Kokemuksia
  • Artikkelit
  • Meistä
  • Yhteys